Friday, November 25, 2011

MAI MUHASABAH DIRI

dua hari lagi kita kan sambut tahun baru hijrah 1433. jadi mai lah kita tanya2 diri kita apa yg dah kita buat sepanjang tahun yg lalu. semoga kita telah mengisikan tahun ini dengan amalan yg lebih baik dari tahun lepas. dan semoga tahun akan datang ini akan lebih baik dari tahun lalu, insyaallah.

ada berpuluh soalan yg boleh kita tanya-tanyakan tentang diri kita sepanjang tahun ini. diantara soalannya ....
  • dah boleh khusyuk masa sembahyang?
  • dah boleh buat banyak sembahyang sunat?
  • dah boleh sembahyang berjemaah setiap waktu?
  • dah boleh bangkit malam sembahyang tahajud?
  • dah sempat berzikir dan bertahmid slps solat?
  • dah boleh baca quran tiap hari maupun 100 ayat?
  • dah boleh bersabar dan redha atas ujian allah?
  • dah bersyukur akan nikmat2 yg diberi allah?
  • dah boleh stop mengumpat?
  • dah tak mungkir janji?
  • dah boleh lawan nafsu dari bisikan syaitan?
  • dah boleh tak menyakit hati orang?
  • dah boleh memaaf dan mengasihkan seseorang?
  • dah boleh membetul diri sendiri dan menasihat kawan?
  • dah boleh sangka baik dgn kawan?
  • dah boleh rasa gelisah dan menangis bila buat dosa?
  • dah bertaubat dah atas dosa2 yg lalu?
  • dah bersedekah atau infak ke jalan allah?
  • dah berbaik2 dengan jiran?
  • dah ramai tetamu mai rumah dan layan depa dgn baik?
  • dah selalu ingat pada mati, alam barzah, syurga neraka?
tanya dan tanyalah. pastu muhasabahlah (merenung/menilai akan kelemahan dan kekurangan yg kita buat sebelum nih dan insaf - i.e. rasa ingin berubah kpd suatu yg lebih baik)

wallahu-a'lam
p/s: jgn lupa doa akhir tahun (mohon ampun & keredhaannya) dan awal tahun (mohon dilindungi drpd tipu daya syaitan)

4 comments:

Anonymous said...

Pak Su, just nak bagi tahu aja yang mak akan admit di HUKM di Bdr tun Razak Cheras pada selasa 29hb, 30hb pagi kalau darah dia tak naik mcm dulu mungkin pagi kot buat kalau tak dia kena tunggu petang buat mata. Kalau semua ok 1hb dia check-out la.

PakSu said...

moga rawatan nya jalan dgn baik. insyaallah

shahanara said...

Really your blog is very nice.
I would like to come back again.
I am sure of that you are also glad to help every other.
Thank you for sharing!
World Heritage Site
Programming Language
Mysterious Vast Space
Entertainment

cinnamon.com said...

Assalamualaikum, salam kenal :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...