Friday, June 10, 2011

ASYIK DUK NAIK

apa lagi kalu bukan harga barang. bolehla kalu nak gelak kat singapore kalu inflasi rate depa naik pd 4.5  tapi kita apa kurang?

pagi nih maksu pi beli roti kat kedai runcit, terpaksa kena patah balik kat kreta ambil duit syiling 2 kupang. dah naik pula harga roti gardenia rupa nya! kali 15, bermakna tambahan belanja 3 ringgit sebulan utk roti gardenia saja (yg kaya raya memang tak terasa, tapi yg semekin yg dok makan semekut tuh, ada rasa loh). tak kira lagi gula, minyak, butter, cordial, oatmeal etc etc. ikan, ayam semua dah terasa dah kenaikan harga dia. daging dah tak beli dah, krn paksu sorang saja yg makan daging. jadi paksu makan bila pi kenduri saja (bila ada 'free' cholesterol... hihhi).

harga tepong tak naik, diesel tak naik pun.. tapi pasai apa roti naik? gomen nak control pun takat boleh cakap saja la. jadi nak cari alternatif kpd gardenia dah rasa tak sedap pulak, jadi kena beli juga le. kakchik jual nasik lemak pun nak penaik sekupang dari 6 kupang sebungkus, lepas raya nih. so yg meniaga tentu nak penaik harga bila ada peluang.

dulu paksu maksu pernah buat alternatif kpd milo. mula tukaq ke vico, kemudian ke jenama lain. pun kurang sedap juga. kemudian kami dapat jenama package best (beza 9 ringgit untuk bungkusan 2 kilo). ok! juga tuh.

alternatif kpd gula pula camana? kita consume less lah! sungguh pun ada tumbuhan stevia, ramai yg tak tau atau tak gemar pasai tak serupa dgn gula tebu. paksu maksu boleh tahan juga pasai tak gemar sangat dgn makanan manis2 nih. kalu maksu buat kuih pun biar takat cukup rasa saja. tapi.. jangan sampai jadi macam kawan paksu kat masjid tuh.. kemarin dia jatuh pengsan. bila pi test kat hospital, reading gula dia sampai 25 (normal sampai kat 6 saja). dah pencen dia pun tapi tak pernah sekali pun ambik blood test. dia dok ingat gula dia ok.

so, my advice kat anak2 cucuponakan, pi la buat blood test when you have passed 35 or earlier, tho' you feel ok. pi la buat sekali. boleh la kut control2 food kita tuh, especially bab cholesterol yg dah ada kat keturunan kita. bila makan tuh.. biar lah sederhana. rasa sedap, berhenti makan. berhenti makan sebelum kenyang.

wallahu-a'lam

p/s: mai kita posa senin khamis +13, 14 n 15 tengah bulan.  

3 comments:

Nikki said...

Aku bagai laut tak bertepi dan tak berkarang
Aku bagai bintang yang tak ditemani malam
Melihat dirimu ada senyum canda dan tawa
Yang membuat aku tak ingin pergi darimu

Teringat janji lamamu kepadaku
Teringat aku teringat
Teringat saat kau masih ada di sini
Temaniku sepanjang hari

Bila kau pergi jauh ingatlah aku
Bila ku di sampingmu peluk tubuhku
Bila kau rindu aku panggil namaku
Ku datang menemuimu

Peluk erat jasadku jangan lepaskan
Tetaplah kau di sini harungi malam
Karena hanya dirimu belahan jiwa
Pelengkapku di dunia

Teringat janji lamamu kepadaku
Teringat aku teringat
Teringat saat kau masih ada di sini
Temaniku sepanjang hari

Bila kau pergi jauh ingatlah aku
Bila ku di sampingmu peluk tubuhku
Bila kau rindu aku panggil namaku
Ku datang menemuimu

Peluk erat jasadku jangan lepaskan
Tetaplah kau di sini harungi malam
Karena hanya dirimu belahan jiwa
Pelengkapku di dunia

Bila kau pergi jauh ingatlah aku
Bila ku di sampingmu peluk tubuhku
Bila kau rindu aku panggil namaku
Ku datang menemuimu

Peluk erat jasadku jangan lepaskan
Tetaplah kau di sini harungi malam
Karena hanya dirimu belahan jiwa
Pelengkapku di dunia

Anonymous said...

Gula sekilo 6 bulan, tu pun pakai gula organic raw brown sugar. Minum teh pun teh jasmin cina, kopi jarang jarang bila teringat tak guna gula pun, Milo songlap opis sebotol besar nescafe tu pun sampai keras tak minum sbb dah terbiasa ambil air suam.

Bab makan ala kadar agak2, ada orang suka "bela" mamak restaurant makan setinggi gunung, habis tak mengapa buang lagi ada, makan restaurant fastfood atau "xclusive" kira sebulan sekali tu pun kalau teringat, bukan apa kita byk bagi orang kaya bertambah kaya, anak2 pun kalau boleh ajar ala kadar belajar susah sikit tak mengapa, berpakaian biar ala kadar tak perlu berjenama, ada orang lagi susah pakai baju "2nd hand" atau derma dari orang, masa ada duit elok beringat, belanja serta makan minum biarlah ikut kemampuan dan jgn ikut nafsu yg paling penting makan jgn buang, sebanyak mana kita buang makanan, sebanyak itu juga rezeki ALLAH bagi melayang..

Zaman sekrang penuh cabaran, hari ini orang melayu boleh kata hidup aman damai, mewah juga dan bebas esok lusa siapa tahu...DUGAAN

Cat's

Suhaime said...

Harga gula naik tak pa, Pak Su.Gula kena kontrol, jangan badan kita jadi 'kilang gula'. Bila kencing, semut pakat terpa mai.

Baguih la blog pak su..bahasa mudah dan seronok membacanya.

sohighmay.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...